Jobba på restaurang
På en restaurang finns det ett flertal olika yrkestitlar där arbetsuppgifterna kan variera en hel del. I det här inlägget får du några exempel på yrkestitlar inom restaurangbranschen.
Kock
Kocken är den som står för matlagningen på restaurangen. Du behöver vara stresstålig och ha ett stort intresse för mat. För att få jobb som kock behöver du oftast ha en utbildning. Du kan få utbildning redan på gymnasiet genom att gå hotell och restauranglinjen. Sedan finns det flera utbildningar på högre nivå om du vill avancera och breda dina matkunskaper.
Servitör/servitris
En servitör, eller en servitris jobbar med att servera maten till gästerna och ta emot beställningar. En servitör behöver vara serviceminded och ha bra kunskaper om den mat och drycker som serveras på restaurangen. Du behöver inte ha någon utbildning för att få jobb som servitör/servitris. Men det kan vara användbart att ha gått hotell och restauranglinjen på gymnasiet.
Hovmästare
Hovmästaren är den som är arbetsledare för servicepersonalen på restaurangen. Därför behöver du vara en bra ledare, vara serviceminded och ha bra kunskaper om mat och dryck. Förutom att du arbetsleder personalen så kan du också ta emot gäster och beställningar och kan sköta vissa delar av det administrativa. För att bli hovmästare behöver du ha erfarenhet av serveringsarbete.