Enklare mellis till skolan

En bra kost kan göra mycket, speciellt för barn och ungdomar. Det är viktigt att de får i sig tillräckligt med näring för att orka hela skoldagen. En bra kost behöver inte innebära restaurangmat. Många är bekanta med den välkända tallriksmodellen som innebär att kosten ska bestå av kött, fisk, ägg och baljväxter. Mellis är en förkortning på mellanmål som bör intas mellan de tre större måltiderna.

Helst ska mellis ge en mättnadskänsla och behöver då innehålla protein, långsamma kolhydrater eller nyttiga fetter. Ett barn kan till exempel ha med sig mellis till skolan i form av frukt, grönsaksstavar, yoghurt eller nötter. Det kan dock vara så att vissa skolor har ett förbud mot att ta med sig nötter på grund av risk för allergi.

Frukt som mellis

Det rekommenderas att både barn och vuxna ska äta ungefär fem måltider om dagen. Det är då främst tre större måltider i form av frukost, lunch och middag. Mellan frukost och lunch kan det vara bra att äta något litet till mellis. I vissa skolor får skolbarnen mellis men detta varierar beroende på kommun och skola. Mellan de större måltiderna kan det räcka med exempelvis frukt till barnen.