Matkulturer

De flesta restauranger har nischat in sig på att servera en viss typ av maträtter. De kan vara inspirerade av olika kök. I det här inlägget får du några exempel på matkulturer runt om i världen.

Nordiska köket

Vi börjar med att berätta kort om det Nordiska köket. Man kan summera maträtterna som enkla och har råvaror som är närproducerade. Därför är ofta menyerna på nordiskt inspirerade restauranger varierande efter årstiden då många tar tillvara på de råvaror som finns tillgängliga för tillfället. Några exempel på råvaror som används i det nordiska köket är fisk, kött, rotfrukter, svampar, bär och spannmål.

Italienska köket

Italien är ett land som är starkt förknippat med deras matlagning. Det är tack vare Italien som vi har både pasta och pizza. Det italienska köket är präglat av traditioner. Italienska köket känns igen genom enkelhet och färska råvaror och man lägger mycket krut på att välja råvaror av hög kvalitet. Några exempel på råvaror som används i det Italienska köket är smör, olja, ost och olika charkuterier.

Asiatiska köket

Det asiatiska köket kan skilja sig en hel del beroende på vilket land maträtten är skapad. Men många av de olika matlagnings kulturerna använder sig av ungefär samma råvaror. Några exempel på råvaror som används inom det asiatiska köket är ris, ingefära, vitlök, soja, tofu, chili, curry och sesamfrön.

Mexikanska köket

México ligger i Centralamerika och har en matlagningstradition som spridit sig över hela världen. Vi har México att tacka för tacon. Några exempel på råvaror inom det mexikanska köket är majs, squash, chili och tomat.